Menopozda vücudumuzda neler oluyor, neler değişiyor? Bu süreçte bizi ne bekliyor ve bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl yönetebiliriz? Her ne kadar her kadının yaşadığı doğal bir süreç olsa da bazen bu geçiş karmaşık ve sancılı olabiliyor. Bu nedenle bu dönemi kolaylaştırmak için bir yazı dizisi hazırladım. Faydalı olmasını umuyorum.
Menopoz Nedir?
Menopoz, kadınlarda yumurta üretiminin sonlanması ile, menstrüal döngünün ve doğurganlık çağının sonuna işaret etmektedir. Son periyodunuzdan sonra 12 ay geçmişse bu menopoz olarak adlandırılır.
Menopoza girme yaşı genellikle 45-55 yaş arasına denk gelir. Bununla birlikte her kadın eşsizdir ve menopoz yaşı kişiden kişiye değişir. 40 yaş öncesi menopoz görülmesi prematüre menopoz, 40-45 yaş arası erken menopoz, 55 yaş sonrası ise geç menopoz olarak adlandırılır.
Kadınlar menopoza girmeden önce 40-50 yaşları arasında perimenopoz denen bir geçiş dönemi yaşarlar.
Perimenopoz Nedir?
Düzensiz döngülerin ve menopoz belirtilerinin görüldüğü ve nihayetinde menopoz ile sonuçlanan döneme perimenopoz denir.
Bu süreçte vücudunuzda ne gibi değişikliler oluyor?
Kadınlar adet döngülerini etkileyen östrojen ve progesteron adında cinsiyet hormonları üretirler. Bu hormon düzeylerinin azalması menopoz semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Östrojen
Menstrüasyonda östrojen düzeyleri döngünün ortasında yükselerek her ay bir yumurta bırakmasını sağlar. Östrojen ayrıca vajinal tabakaları korur ve rahmi implantasyon için hazırlar. 40 yaş civarında östrojen üretimi azalmaya başlar ve zamanla üretim önemli ölçüde azalır. Östrojenin azalması ile yumurtlama döngüsü sekteye uğrar ve ve çoğu menopoz semptomları ortaya çıkar.
Progesteron
Progesteron, özellikle gebelik için önemli bir hormondur. Östrojen ile yumurtalıklardan aylık olarak yumurta salınımını etkiler. Menopoza kadar, progesteron seviyeleri düşer ve sonunda üretim durur ve bazı menopoz semptomlarına neden olur.
Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) ve Lüteinizan Hormon (LH)
Adet döngüsünün düzenlenmesinden etki diğer hormonlar Folikül uyarıcı ve lüteinize edici hormonlardır. Yumurtlamaya kadar yükselirler ve döngünün sonuna doğru azalırlar. Menopoza doğru FSH düzeyleri artar. FSH 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı konulur, 25-40 pg/ml aralığında ise perimenopoz olabileceği düşünülür.
Menopoza girdiğinizi nasıl anlarsınız, işaretler neler?
Menopozda süreci ve bu dönemde yaşanan değişiklikler her kadın için farklı olsa da birtakım ortak belirtiler görülebilir. Bu belirtiler:
*Sıcak basmaları
*Gece terlemeleri
*Mod değişiklikleri – depresif mod
*Cinsel istekliliğin azalması
*Vajinal kuruluk
*Kilo alımı
*Vücut kompozisyonu değişimi
*Uykusuzluk
Bunların yanı sıra eklem ağrıları, kas ağrıları, idrar kaçırma, kırışıklıkların artması, biliş düzeyinde azalma ve hafıza sorunları
Bu semptomlar can sıkıcı ve rahatsız edici olsalar da bu süreçte yaşanmaları sürecin bir parçası ve beslenme ve yaşam tarzını içeren çeşitli müdahalelerle bunları yönetmek mümkün.
Menopozun uzun dönem sağlık etkileri nelerdir?
Menopoz, bu kısa süreli ve geçici etkilerinin yanı sıra uzun dönemde de bazı sağlık sorunları ile ilişkilidir. Menopoz ile birlikte kemik sağlığı ve kardiyovasküler sağlık daha önemli hale gelir. Çünkü menopozun getirdiği hormonal değişiklikler bu sistemleri de etkiler.
Menopozda beslenme ile ilgili danışmanlığa ihtiyacınız varsa lütfen yardım için bana ulaşın. Sağlık ve beslenme hedeflerinizde size yardımcı olabilir ve kişisel olarak en iyi kilonuza ulaşmanıza yardımcı olabilirim.
Uzman Diyetisyen Ece ÇELİK ATALAY
Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor?
Menopoz Döneminde Beslenme 2: Menopozla Gelen Hastalıklar, Riski Nasıl Azaltırız?
Menopoz Döneminde Beslenme 3: Hangi Besinleri Tüketelim?
Menopoz Döneminde Beslenme 4: Vitamin ve Mineraller
[…] Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor? […]
[…] Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor? […]
[…] Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor? […]
[…] Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor? […]
[…] Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor? […]