Ağustos 30, 2022

Acı Biber Kilo Verdirir mi? Kapsaisin ve Kilo Kaybı

Diyet ve egzersizin yanında acı besinleri diyete eklemek kilo kaybını destekleyebilir.

Acı besinleri tüketmek,

  • Diğer tatlı, tuzlu ve yağlı besinlere karşı olan isteğinizi azaltarak
  • İştahınızı azaltarak
  • Mide boşalmasını geciktirerek
  • Acı besinlerde doğal olarak bulunan kapsaisin adlı kimyasal ile yağ yakımını uyararak kilo kaybetmenize yardımcı olabilir.

Çalışmalar yemekten önce kapsaisin içeren bir besinin tüketiminin (kırmızıbiber, yeşilbiber, sivri biber, pul biber, karabiber) iştahı azaltarak sonraki öğünde yaklaşık 300 kcal kadar daha az enerji alındığını gösteriyor *.   Ancak çalışmalar arası farklılıklar oldukça fazla olduğu belirtilmiş. Ayrıca bu etkinin görülebilmesi için en az 2 mg kadar kapsaisin tüketimi gerekli. 10 g pul biber 30 mg kapsaisin içeriyor. Bu durumda 1 çay kaşığından daha az pul biber tüketimi kapsaisinin bu etkisini görmek için yeterli. Kapsaisin ayrıca kalp-damar sağlığı ve kansere karşı da koruyucu.

Pul Biberli Yoğurt?

Sıklıkla sorulan “Gece yatmadan önce pul biberli yoğurt tüketirsem, kilo verebilir miyim?” sorusuna gelirsek. Yukarıda belirttiğim üzere acı tüketimi etkisini özellikle iştah üzerine etki ederek gösteriyor. Bu nedenle son öğün olarak tüketilmesi mantıklı değil. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıcı etkisi uyumak üzere hazırlanan vücudunuz için uygun değil. Ayrıca bir de göbek eriten şeklinde reklam ediliyor. Evet kapsaisin yağ yakımını uyarıyor ancak adres belirtmiyor. :) Yani vücudumuzda neredeki yağların yakılacağı meçhul. Bu nedenle acı tüketimini zorlaştırmak yerine kolaylaştırmayı öneriyorum. Örneğin akşam yemeklerinde mi çok kaçırdığınızı düşünüyorsunuz o zaman içtiğiniz mercimek çorbanıza damak zevkinize uygun olacak şekilde bir miktar pul biber ekleyebilirsiniz. Ya da salatanızın içine sivri biber doğrayıp bunu öncelikle tüketebilirsiniz.

Dikkat

Çok fazla acı tüketimi ile mide asidinin artması, gastroözofageal reflü veya ülser gibi gastrik sorunlara yol açabilir. Ayrıca tek başına sadece diyete acı biber ekleyerek sizin için mucizeler yaratmasını beklemeyin. Diyet ve egzersiz ile desteklemediğiniz sürecek kalıcı ve gerçekçi bir kilo kaybı sağlayamazsınız. Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa iletişim formumuzu doldurabilir. Instagram @dytececelik ya da dytececelik@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Son olarak acı biber yemek aynı zamanda sizi mutlu ediyor aynı aşık olmak gibi. Aslında ikisi beynin aynı noktasını uyarıyor. Acı biber tüketme alışkanlığınız yoksa ve bu bilgi hoşunuza gittiyse Satır Arası- Acı Biber, Alışkanlıklar ve Diğer Şeyler yazımı da okumak isteyebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Ece ÇELİK ATALAY

Leave A Comment