Mayıs 14, 2019

Menopozda Görülen Sıcak Basmalarına Beslenme Çözüm Olabilir Mi?

Günümüzde biliyoruz ki pek çok hastalığın beslenme ile tedavisi mümkün. Ve bazı hastalıklar beslenme ve yaşam tarzı ile ilişkili.

Peki, özellikle kadınlarda menopozun yan etkilerinden biri olarak görülen sıcak basmalarını ve gece terlemelerini beslenme şeklinde ve yaşam tarzında ufak değişikliklerle azaltmak mümkün mü? Bu sorunun cevabı EVET.

Peki nedir bu sıcak basması?

Sıcak basması ya da ateş basması: Menopoz ya da menopoz öncesinde göğüs kısmında başlayarak özellikle yüz ve boyunda yoğun olarak hissedilen ani sıcaklık yükselmeleridir. Ciltte kızarma ve aşırı terlemeye neden olabilir ve çarpıntıyla birlikte görülebilir. Gece terlemeleri de aynı mekanizma ile ortaya çıkar.

Ancak her sıcak basması menopoz ile ilişkili olmayabilir. Panik atak, enfeksiyonlar, obezite, şeker hastalığı, hipertiroidi ve kanser gibi hastalıklar da sıcak basmalarına neden olabilir.

Neden bu kadar sıcak?

Aslında sıcak basmalarının nedeni menopoz ile birlikte hormonlarda meydana gelen değişikliklerdir. Mekanizma net olarak bilinmese de bu durum çoğunluklarda menopoza girilmesiyle düşen östrojen hormonuna bağlanmaktadır.  Östrojen düzeylerinin azalması hipotalamusun uyarılmasına neden olarak sıcak basmalarını teşvik eder.

Peki ne yapılabilir?

Beslenme ve yaşam tarzında yapılan küçük değişiklikler ile menopozda görülen sıcak basması sorunu azaltılabilir.

Bazı besinleri diyete eklemek ve bazılarının ise tüketimini azaltmak, şikayetleri azaltabilir.

Sıcak basmalarında özellikle kaçınılması gereken besinler:

  • Alkol
  • Kafein içeren içecekler (Kahve, kola, çay…)
  • Acılı ve baharatlı yiyecekler

Bu besinler tüketildiğinde sıcak basmalarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer bu sorun ile karşı karşıyaysanız bu besinlerin tüketimini azaltmalısınız.

Hangi yiyeceklere beslenmemizde daha fazla yer verirsek yan etkileri azaltabiliriz?

Çalışmalar özellikle akdeniz diyeti ve meyvelerin yoğunlukta olduğu diyetlerin tüketimiyle menopoza bağlı görülen sıkıntıların azaldığını göstermektedir.

Fitoöstrojenler bakımından zengin besinlere diyetimizde daha fazla yer vererek sıcak basmalarını tamamen ortadan kaldıramasak bile sıklığını azaltabiliriz.

Fitoöstrojenden zengin besinler:

  • Kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri
  • Nohut, fasulye
  • Brokoli ve lahana
  • Keten tohumu
  • Badem
  • Soya ve soya ürünler
  • Kırmızı yonca

Tam buğday ürünleri, meyveler ve kurubaklagiller fitoöstrojen bakımından zengindirler. Bu besinlere diyetinizde daha fazla yer verebilirsiniz!

Diyetsel değişikliklerin yanında fiziksel aktivite yapmak sıcak basmalarını ve menopoza bağlı diğer şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır. Sevgili diyetseverler, sağlığınız için lütfen hareket edin!

Çilek tadında günler diliyorum,

Uzm. Dyt. Ece ÇELİK ATALAY

 

Menopoz Döneminde Beslenme 1: Menopoz Nedir? Vücudumuzda Neler Oluyor?

Menopoz Döneminde Beslenme 2: Menopozla Gelen Hastalıklar, Riski Nasıl Azaltırız?

Menopoz Döneminde Beslenme 3: Hangi Besinleri Tüketelim?

Menopoz Döneminde Beslenme 4: Vitamin ve Mineraller

Menopoz Döneminde Beslenme 5: Kilo Yönetimi

Menopozda Sıcak Basmaları

Leave A Comment