Ocak 1, 2019

Beslenmenin Mutlulukla ile Bir İlgisi Olmalı!

Sevgili Cemal Süreya demiş ki

 “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmemAma kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”

Daha önce kahvaltı ile ilgili bir yazı paylaşmıştım sizlerle buradan ulaşabilirsiniz. Cemal Süreya her ne kadar yemek ve mutluluk arasında ilişki kurmaktan kaçınsa da aslına bakarsanız, yemek yemenin de mutluluk ile ilgisi var.

Mutluluğun resmini çizemesem de bu yazımda size mutluluğun sırrını vermek istedim. Hem de bilimsel açıdan kanıtlanmış… Bilim ile mutluluğun ne ilgisi var diyebilirsiniz ama mutluluk aslında vücudumuzda sentezlenen “dopamin” adı verilen bir hormonun düzeyine bağlı. Dopamin düzeyiniz ne kadar yüksek ise o kadar mutlusunuz. Kendisi bu nedenle “mutluluk hormonu” olarak da adlandırılır.

Bu bilginin bize ne faydası var diye düşünenler için hemen açıklamada bulunayım: Siz vücudunuzda sentezlenen mutluluk hormonu düzeyini artırabilirsiniz. Bunun için yalnızca yazının devamını okuyup, yaptığım önerileri hayata geçirmeniz gerekiyor. Bunlar yalnızca beslenme önerileri de olmayacak üstelik, baştan söyleyeyim!

Egzersiz Yapın!

“Eğer kötü bir moddaysanız, yürüyüşe çıkın. Eğer hala kötü hissediyorsanız, bir yürüyüşe daha çıkın.” Hipokrat

Egzersiz yapmak, mutluluk hormonu düzeyini artırıyor. Özellikle düzenli egzersizin depresyonu önlemede etkili olduğunu depresyonda beslenme tedavisi adlı yazımda da değinmiştim. Egzersiz yapmak stresi azaltıyor, vücudu sağlığını koruduğu kadar mental sağlığı da koruyor. Hiçbir şey yapamasanız da Hipokrat’ı dinleyin, her gün en az 10.000 adım atın.

Başarı Listesi Oluşturun!

Bir şeyi yapmayı tamamladığımızda beynimiz, bu işin küçüklüğüne büyüklüğüne bakmaksızın, bir miktar mutluluk hormonu salgılıyor. Yaptığınız işleri bir kağıda yazın, işe yaradığını göreceksiniz.

Günlük yaşamda yarım kalmış, bir türlü tamamlayamadığımız işler bizler de nasıl stres oluşturuyorsa, bunun aksine yaptıklarımız da bizleri mutlu ediyor. Bundan böyle yapılacaklar listesinin yanına bir de yaptıklarım listesi koyun. Ya da tamamladığınız işlerin yanına bir tik işareti atın. Bir tik işaretinin insan modunu böyle etkilemesi şaşırtıcı ama gerçek.

Bunun yanı sıra yine her gün gün sonunda varlığı sizi mutlu eden ya da o gün içinde olduğu için şükran duyduğunuz 3 şeyi bir yere not edin. Zaman içerisinde etkisini göreceksiniz.

Dopamin Düzeyini Artıran Yiyecekler Tüketin!

Dopamin düzeyini artıran yiyeceklere diyetinizde “makul oranlarda!” yer verin. Kimmiş bunlar derseniz:

  • Yumurta
  • Yeşil çay!
  • Süt
  • Kahve!
  • Karpuz!
  • Badem
  • Muz
  • Bitter çikolata!
  • Yoğurt
  • Somon
  • Çilek 🙂
  • Elma

Modunuzu Yükseltecek Müzikler Dinleyin!

Dopamin düzeyini, en kolay ve en hızlı şekilde nasıl yükseltebilirim derseniz: müzik dinleyin.

Yaratıcı Olun!

İster resim yapın, ister yazı yazın, ister evinizdeki koltukların yerini değiştirin ama yaratıcı olun. Yaratıcı faaliyetlerde bulunmak mutluluk hormonu düzeyinizi artıracaktır. Yeni bir yemek tarifi denemekten tutun, dans kursuna yazılmaya kadar her şey bu listeye dahil.

Meditasyon ve Yoga Yapın!

Diyetinizde Karbonhidratlar ve Yağlardan Zengin Besinlerin Miktarını Azaltın!

Mutlu günler sizin olsun efenim*!

Uzm. Dyt. Ece ÇELİK

Leave A Comment