Sevgili Diyetseverler, bu yazımda sizlere yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdım. Keyifli okumalar… Yaşlılar Nasıl Beslenmeli?
Gençliğin güzel bir yüzü, ihtiyarlığın güzel bir ruhu vardır.
Yaşlılarda Genel Beslenme İlkeleri
- Günlük öğün sayısı üç ana, üç ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarları azaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiş olur.
- Her öğünde dört temel besin grubundan; et ve ürünleri, süt ve ürünleri, sebze ve meyveler ile tahıllar bulunmalı ve besin çeşitliliğinin sağlanmasına özen gösterilmelidir.
- Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Posa miktarı yüksek olan kuru baklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahılların tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
- Günlük ihtiyacın tümü su olarak tüketilemiyorsa ıhlamur, bitkisel çaylar, ayran ya da açık çay ile bu miktar karşılanabilir. Ancak bunların hiçbiri vücut fonksiyonlarında su kadar etkili değildir.
- Kalsiyum içeriği yüksek olan besinler tüketilmelidir. Yağı azaltılmış ya da yağsız süt ve ürünleri en iyi kalsiyum kaynağıdır.
- Haftada en az iki kez balık tüketilmelidir.
- Margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağların tüketimi kan kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olarak kalp-damar hastalıkları için risk yaratır. Bu nedenle bu yağlar tüketilmemelidir.
- Et ve süt ürünleri gözle görülmeyen doymuş yağları içerir. Bu nedenle bu besinlerin yağsız olanları, tavuk ve hindi etinin derisiz bölümleri tüketilmelidir.
- Et ile pişen yemeklere ayrıca yağ ilave edilmemelidir.
Sağlığınız için tuzdan uzak durun!
- Tuz tüketimi sınırlanmalıdır. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp- damar hastalıkları, kemik erimesi gibi sorunlara neden olmaktadır.
- Sofrada yemeklere tuz eklenmemeli; turşu, salamura, salça, konserve gibi sodyum içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Yüksek tansiyon hastaları ise tuz kullanımından kaçınmalıdırlar.
Sağlığınız için şekerden uzak durun!
- Şeker, şekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalıdır. Şeker hastaları ise şeker ve şekerli besinleri tüketmemelidir.
- Fast food türü yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz içeriği çok yüksek olan bu yiyecekler sağlık sorunları yaratabilir.
- Yiyecekler kızartma ve kavurma yerine haşlama ya da ızgara yöntemleri ile pişirilmelidir.
- Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Uygun vücut ağırlığı korunmalıdır. Şişmanlık ve zayıflık hastalık riskini artırır.
- Ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Uzman Diyetisyen Ece ÇELİK