Ocak 1, 2021

Yılın İlk Gününden – Ağaçlar Hiç Üzülmezler -2021-

Hiç yaprak döktüm diye üzülen bir ağaç gördünüz mü? Ya da çiçeği soldu diye endişelenen bir çiçek?

Doğada bu tür üzüntüler yoktur. Ağaçlar yaprakları döküldü diye üzülmezler. Bunu düşünmezler bile. Sahi, ağaçlar düşünmezler öyle değil mi? Sonsuza dek yaşamanın sırrı budur belki de hiç düşünmemek.

Bahçemizdeki incir ağacına gözüm takılıyor sık sık, yazın yemyeşildi şimdi ise sadece kuru dallardan ibaret bir de hiç kimsenin erişemediği dallarda kalan birkaç kuru incir. Hiç kimsenin ama yalnız kuşların erişebildiği. Görece olarak gerçekten incir ağaçlarının bu halinin çirkin hatta biraz da ürkütücü olduğunu söylemek mümkün. Ama işte kendisine bile faydası yokken, bu haliyle bu ağaç kuşlar için bir açık hava restoranı olabiliyor. Geçenlerde çok severek takip ettiğim bir doğa fotoğrafçısı* şöyle yazmıştı: “Bence ağaçlar yaprak dökmüyor, sadece yapraklar yerlerini kuşlara bırakıyor.” Belki kendinden umudu kesmiş, bütün yapraklarını döken insanlar için de çıkış yolu budur: Kendine faydan yoksa bile başkalarına yardım et. Hep söylemişimdir: Başkalarının başarıları, mutlulukları ile mutlu olabilen insanlar şanslıdır.

Ancak her ağaç incir ağacı gibi değil, bazıları her mevsim yeşil. Sanırsınız hiç yaprak dökmüyorlar. Oysa bu gerçek değil çünkü her ağaç yaprak döker. Ancak bunu aşama aşama yaptığı için baktığınızda onları hep yeşil görürsünüz. Baktığı her yerde hayatı gören biri olarak, bazı insanların da böyle olduğunu söylesem bu sizi şaşırtmaz sanıyorum. Bazılarımız her daim pozitif kalmayı başarabiliyoruz ya da en kötü zamanlarımızda bile giyinip kuşanabiliyoruz. Herkesin yaşam döngüsü birbirinden farklı. Ağaçların birbirlerine bakıp “Sen öylesin, ben böyleyim!” demediğine eminim. Herkes kendince güzel.

Zamanı geldiğinde tüm yapraklarını dökengillerdenseniz bile önemli olan baharın yeniden geleceğini bilmek. Çünkü an gelecek ve yeniden çiçekleneceksiniz. Ağaçlardan farklı olarak biz sadece ne kadar beklememiz gerektiğini bilmiyoruz. Umarım 2021 bekleyişlerin son bulduğu çilek tadında bir yıl olsun.

2019 yılına girerken “bulaşık yıkama sanatı”** adında bir yazı yazmıştım, sorunların çözümünden bahsedip, herkes için farkındalık dilemiştim. Bu yıl ise bunca sorunun (ki çoğu bizi aşıyordu) olduğu bir yılın ardından, mesajım “Akışına bırakın!”! Tıpkı bir ağaç gibi.

Ağaçlar hiç düşünmezler, hiç üzülmezler ve sonsuza kadar yaşarlar…

 

01.01.2021

Uzm. Dyt. Ece ÇELİK

*https://twitter.com/alpertuydes

Fotoğraf @alpertuydes

**http://www.dytececelik.com/2018/12/31/bulasik-yikama-sanati/

Leave A Comment