Şubat 14, 2017

Bariatrik cerrahi (Obezite Cerrahisi) Sonrası Beslenme Sorunları

Merhaba Sevgili Diyetseverler, bu yazımda obezite cerrahisi tedavisinden sonra, eğer tavsiyelere uymazsak, bizleri bekleyen beslenme ile ilişkili sorunları ele alacağım.

Bu sorunları uzun sürede oluşanlar ve kısa sürede oluşanlar olarak ikiye ayırmamız mümkün.

Uzun sürede oluşanlar: protein ve enerjinin yetersiz alınması ve vitmin mineral yetersizliklerinin oluşmasıdır. Bu iki durumda besinlerin sınırlı tüketilmesi ve bazı besin gruplarının, iyi kalitede protein içeren (kırmızı et gibi) besinlerin yetersiz tüketilmesidir. Bu nedenle ameliyatınızdan sonra mutlaka bir diyetisyenin kontrolünde olmanız ve diyetinizde yer alan besinlerin tümünü tüketmeniz önemlidir.

Vitamin ve mineral yetersizlikleri diyete eklenen vitamin ve mineral destekleri ile giderilebilmektedir. Ancak bunların doktor tavsiyesi ile kullanılması gereklidir.

Ameliyat sonrası kısa sürede oluşan sorunlar ise, dehidratasyon olarak adlandırdığımız yetersiz sıvı alımı, bulantı ve kusma, dumping sendromu ve yiyecekleri tolere etmede zorlanma olarak sıralanabilir.

Dehidratasyon: Normalde sıvı tüketme alışkanlığınız yoksa bile ameliyat sonrasında hem kilo kaybı için hem de sağlığınız için sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Farklı ameliyatlarda ve sahip olunan vücut ağırlığına bağlı olarak sıvı gereksiniminiz farklılık gösterecektir. İdrar renginizi takip ederek yeterli sıvı alıp almadığınızın kontrolünü yapabilirsiniz.

Bulantı-kusma: Yemek yeme tokluk hissedildiği anda sonlandırılmalıdır. Katı ve sıvı yiyecekler birlikte tüketilmemelidir. Ameliyattan sonraki ilk aşamada diyete besinler teker teker eklenmeli, bir sorun yaşanmıyorsa devam edilmelidir. Yiyecekler çok iyi çiğnenmelidir.

Dumping sendromu: Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. Su ve sıvılar katı besinlerle birlikte tüketilmemelidir.

Yiyecek intoleransları: Tolere edilmesi (sindirilmesi) en zor olan besinler

Kuru, yapışkan ve lifli yiyecekler, dana eti ve kırmızı etler

Tavuk, yumurta, balık

Süt

Ekmek, makarna, pirinç, hamurlu ve nişastalı yiyecekler

Çiğ sebzeler

Soda

Bu besinlere karşı gösterilen tolerans hastadan hastaya değişebilir. Bazı hastalar bazı besinleri daha çabuk sindirebilir hale gelirken, bazıları için bu süre daha uzun olabilir.

Bu operasyonu geçirmenin sadece başlangıç olduğunu unutmayın. Ameliyat sonrası bu zorlu süreci atlattıktan sonra daha sağlıklı günlerde buluşmak üzere…

Çilek tadında günler diliyorum, sağlıkla kalın!

Uzman Diyetisyen Ece ÇELİK ATALAY

Obezitenin Tedavisinde – Obezite Cerrahisi

Tüp Mide Hastalarında Bağışıklık Sistemi ve Covid19

Tüp Mide – Obezite Cerrahisinde Beslenme

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Sorunları

Obezite Cerrahisi Sonrası Aşırı Yemeyi Önleyen 10 Beslenme İpucu

One Comment

Leave A Comment